Vysehrad – slott med fin utsikt

På en hög kulle intill Vltavafloden, en bit från stans centrum, ligger det här slottet som i själva verket är mer av ett fort. Kyrkogården med sina vackra gravar är väl värd ett besök. [Uppdaterad 2022-04-06]

Slottet Vyhserad i Prag

Det ursprungliga slottet byggdes på 1000-talet nästan samtidigt som Pragborgen byggdes. De två slotten användes växelvis under en tid, men efter att Kung Karl IV byggde om Pragborgen har det varit säte för makthavarna i Prag.

Under husitkriget förstördes kungapalatset när husiterna intog Vysehrad. Under mitten av 1600- talet byggdes Vysehrad om till en fästning i barockstil. Fästningen användes i militära ändamål fram till 1911 då den lämnades över till staden. Sedan den tiden är fästningen mer eller mindre oförändrad.

På området finns en kyrka, The Capitular Church of Saints Peter & Paul, som helt klart är värd ett besök. Om ni inte känner för att gå in kan det vara kul att höra kyrkklockorna som spelar en annorlunda melodi.

Guidade turer av Vysehrad

Ett kul och effektivt sätt att snabbt få reda på mer om slottet, kyrkan och omgivningarna är att följa med på en guidad tur av Vyhserad. Rekommenderas.

Missa inte kyrkogården i Vysehrad

Vysehrads kyrkogård ligger bakom kyrkan och är viloplats för många av Tjeckiens mer kända profiler. Kyrkogården anlades 1869. Även om man inte är så insatt i vilka personer som ligger begravda här, kan det fortfarande bli ett intressant besök. Många vackra och annorlunda gravstenar finns att beundra.

På området finns även en vacker park med skulpturer och det finns även ställen att köpa öl och någonting att äta. Restaurangerna och kaféerna har förvånansvärt bra priser för att ligga så pass nära en stor turistattraktion.

Om ni har tid, besök gärna Vysehrad kvällstid. Dels för att det är lite mindre folk, även om Vysehrad sällan är lika packat med turister som många andra historiska platser i Prag. Men främst för att utsikten över Prag blir än mer vacker i solnedgång eller i mörker då Pragborgen och andra mäktiga byggnader är vackert belysta.

Läs mer om Vysehrad på den här sidan: www.praha-vysehrad.cz