Julmarknader i Prag

Att besöka julmarknader i Prag är ett väldigt trevligt sätt att komma i julstämning på. Julmarknaderna i den tjeckiska huvudstaden är kanske de mest genuina du kan hitta i Centraleuropa.

Julmarknader i Prag-800p

Våren må vara den populäraste årstiden att besöka Prag, men även på vintern finns mycket att hänga i granen för den som reser till staden.

I slutet av varje år förvandlas Prag till en färgsprakande feststad då torg och gator pyntas och fylls av hantverksstånd, körsång och mycket mer.

Traditionen att anordna julmarknader sträcker sig långt tillbaka i tiden och det märks på den unika atmosfären.

I Prag hittar du ett mysigare och mer genuint alternativ till marknaderna i Tyskland och Österrike och upplevelsen blir inte mindre sagolik av att det hela ramas in av medeltida kyrkor, vackra renässansbyggnader och gamla slott.

Julmarknad i gamla stan i Prag

Navet i Prags julfirande är den traditionella julmarknaden på torget i Gamla stan. Här kan du strosa runt bland de många stånden och insupa dofterna från julkryddor och bivaxljus, lyssna på körsång samt beskåda den praktfulla granen med sina många ljus som står placerad mitt på torget.

Medan du är här får du inte missa att smaka på klassisk tjeckisk julmat så som karp med ett stop mjöd, eller för att höja stämningen ytterligare, ett glas av den tjeckiska likören Becherovka, vars smak påminner om pepparkaka.

Vaclavplatsen

På Vaclavplatsen i stadens nya del hålls också en populär julmarknad. Här erbjuds allt från tjeckiska delikatesser till julklapparna du inte hittar någon annanstans.

Här kan du också passa på att äta, utbudet av mat och dryck är stort. Grillat kött, blodkorv, tjeckiska muffins, öl och mjöd är bara några exempel på allt som erbjuds.

Havelske trziste

På Havelske trziste pågår det kommers året om men under julfestligheterna förvandlas även denna plats till en mysig julmarknad. Mindre än de två vi skriver om här ovanför, men väldigt trevlig.

I de små båsen längs gatan hittar du allsköns souvenirer, konsthantverk och böhmiskt glas.

Namesti Republiky

En av Prags minsta julmarknader finns framför shoppinggallerian Palladium, på torget Namesti Republiky.

Här finns cirka ett 30-tal försäljare, men trängseln är mindre och priserna lägre än på de andra marknaderna.