Julmarknader i Prag – våra tips!

Att strosa runt på julmarknader i Prag är ett väldigt trevligt sätt att komma i julstämning på. Julmarknaderna i den tjeckiska huvudstaden är kanske de mest genuina i Centraleuropa. [Uppdaterad 2023-11-09]

Julmarknader i Prag-800p

Våren må vara den populäraste årstiden att besöka Prag, men även på vintern finns mycket att hänga i granen för den som reser till staden.

I slutet av varje år förvandlas Prag till en färgsprakande feststad då torg och gator pyntas och fylls av hantverksstånd, körsång och mycket mer.

Julmarknader i Prag – med vacker inramning

Traditionen att anordna julmarknader sträcker sig långt tillbaka i tiden och det märks på den unika atmosfären.

I Prag hittar du ett mysigare och mer genuint alternativ till marknaderna i Tyskland och Österrike och upplevelsen blir inte mindre sagolik av att det hela ramas in av medeltida kyrkor, vackra renässansbyggnader och gamla slott.

De flesta julmarknader i Prag håller vanligtvis igång från början av slutet av november eller början av december till några dagar in i januari.

Största julmarknaden finns i gamla stan

Navet i Prags julfirande är den traditionella julmarknaden på torget i Gamla stan, Staroměstské náměstí.

Här kan du strosa runt bland de många stånden och insupa dofterna från julkryddor och bivaxljus, lyssna på körsång samt beskåda den praktfulla granen med sina många ljus som står placerad mitt på torget.

Medan du är här får du inte missa att smaka på klassisk tjeckisk julmat så som karp med ett stop mjöd, eller för att höja stämningen ytterligare, ett glas av den tjeckiska örtlikören Becherovka, vars smak påminner litegrann om pepparkaka.

Julmarknad på Vaclavplatsen

På Vaclavplatsen, Václavské náměstí, i stadens nya del hålls också en populär julmarknad. Här erbjuds allt från tjeckiska delikatesser till julklapparna du inte hittar någon annanstans.

Här kan du också passa på att äta, utbudet av mat och dryck är stort. Grillat kött, blodkorv, tjeckiska muffins, öl och mjöd är bara några exempel på allt som erbjuds.

Havelské tržiště

På marknaden Havelské tržiště pågår det kommers året om, men under julfestligheterna förvandlas även denna plats till en mysig julmarknad. Mindre än de två vi skriver om här ovanför, men väldigt trevlig.

Just tack vare att det här är en året runt-marknad, blir utbudet också lite mer varierat än på de renodlade julmarknaderna. I de små båsen längs gatan hittar du allsköns souvenirer, konsthantverk och böhmiskt glas.

Náměstí Republiky – liten och trevlig julmarknad

En av Prags trevligaste julmarknader finns framför shoppinggallerian Palladium, på torget Náměstí Republiky.

Färre turister hittar dit, trots det centrala läget, vilket gör trängseln är mindre och priserna lägre än på de andra marknaderna.

Marknaden är ganska liten, ett 30-tal småbutiker som säljer julpynt, godis, leksaker, souvenirer och mycket annat.

Julmarknad på ön Kampa

Kampa är en park belägen på en ö i Vltava, strax uppströms Karlsbron. Det här är en av Prags vackraste platser, sommar som vinter, och öns lilla julmarknad är verkligen värd ett besök.

Köp en kopp varm choklad och strosa runt bland marknadsstånden, med flodens brus i bakgrunden.

Julkonsert och guidade turer

Du kan utan problem utforska Prag på egen hand. Men att följa med på en guidad tur med en kunnig guide rekommenderas verkligen. Ett trevligt och prisvärt sätt att snabbt lära sig mer om staden. Om du är i staden i december, följ med på en tur med jultema.

Varför inte få maximal julstämning med julkonsert eller baletten Nötknäpparen? Klicka nedan för mer information.

Julmarknader i Prag – så hittar du

På kartan hittar du de fem julmarknader vi tipsar om. Vi hoppas att du får sköna vinterdagar i Prag!