Týnkyrkan i gamla stan

Týnkyrkan i Prag (Foto: Flickr/opusbloo)

Týnkyrkan är ett av de vackraste och mest dominerande byggnadsverken vid gamla torget och i hela Prag. Kyrkans torn kan ses från nästan hela stan.

Týnkyrkan, det fullständiga namnet är Jungfru Maria kyrka framför týn, nämns i historien första gången på 1100-talet men den nuvarande kyrkan i dess gotiska stil byggdes på 1400-talet.

Lägg märke till att de två tornen inte är symmetriska. Det var vanligt i gotisk arkitektur för att representera det manliga och det kvinnliga.

Under husitkriget på 1400-talet var Týnkyrkan den officiella stadskyrkan. Många ledare inom husiterna har predikat här och kyrkan var en central punkt i deras uppror. När katolikerna tog över makten igen tog de ner husiternas symbol och ersatte den med en figur av heliga Maria som sattes upp mellan de två tornen.

Týnkyrkan – vacker på kvällen

I kyrkan vilar den danska astronomen Tycho Brahe (1546 -1601) i en marmorgrav.

Týnkyrkan är öppen dagtid. Men detsamma gäller för kyrkan som för resten av byggnaderna runt gamla torget: det är värt att göra ett besök också på kvällen. Även om man inte kan gå in, så går det att njuta av en vackert upplyst omgivning.

Läs mer om Týnkyrkan på den här sidan:

(Foto: Flickr/opusbloo)

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *