Öl i Prag – bryggerier, ölhallar, ölspa och guidade turer

Att dricka öl i Prag är ett måste. Ingen annan huvudstad bjuder på så god öl till så låga priser som Prag. Här är våra bästa tips. [Uppdaterad 2022-04-20]

Öl i Prag - ölhallar och guidade ölturer

I tjeckiska Böhmen har man tillverkat öl i mer än ett årtusende. Den tidigaste historiska ölreferens som hittats är ett bryggeri vid klostret Brevnov i Prag – redan år 993. Det är åtskilliga hundra år innan man började brygga öl i många andra stora ölländer.

Den erfarenhet och bryggerikunskap som utvecklats över så lång tid är en viktig förklaring till varför den tjeckiska ölen är så god. En förklaring är råvarorna. Humlen som odlas i Tjeckien var känd för sin goda kvalitet redan för tusen år sedan, och fortsätter att vara så än idag.

Idag finns ett tjugotal bryggerier i Prag och fler än 250 i hela Tjeckien.

Prag har också ett brett utbud av specialiserade ölbutiker som säljer flaskor från både Tjeckien och övriga världen – och ölbarer som tillhör världens främsta. Dessutom finns många av de klassiska ölhallarna fortfarande kvar i staden.

Boka en guidad öltur i Prag

Om du vill lära dig mer om öl, öltillverkning, ölhallar, mikrobryggerier och Tjeckiens stolta bryggartradition, då ska du ta en guidad tur när du är i Prag. En intressant och rolig upplevelse som funkar fint även om man inte är en ölnörd, guiderna är skickliga och du lär dig mycket nytt om dryck, mat och om Prag.

Här finns ett exempel på en guidad öltur med toppenbetyg från tidigare deltagare. Turen tar tre timmar och går till tre mikrobryggerier i staden, där ni får prova minst nio olika sorters öl. På sista bryggeriet ingår så mycket öl som du orkar dricka.

Ett annat alternativ kan vara den här guidade turen som både innehåller ölprovning och traditionell tjeckisk mat.

Här finns guidade turer kring öl, mat och smaker i Prag, som kan bokas via vår partner Get Your Guide:

Beer Spa Bernard – ölspa i Prag

Att bada i öl kanske låter lite motbjudande, eller helt fantastiskt, beroende på vem du frågar. På Beer Spa Bernard får du en helkroppsupplevelse med öl, både utvändigt och invändigt.

Under 30 minuter badar du i Bernardöl i ett badkar av trä, därefter får du varva ned på en uppvärmd brits i ytterligare en halvtimme, samtidigt som du smuttar på en kall och god öl. Vill du ha massage går det att beställa till.

Priset är inte alltför högt, knappt 1200 svenska kronor (april 2022) för två personer. Läs mer och boka ölspa här.

Guidad tur på ölcykel

Jo, du läste rätt. Ölcykel är en grej i Prag. För kompisgänget, firmafesten, svensexan eller möhippan är det här en perfekt upplevelse.

Ni cyklar tillsammans, upp till elva personer som mest, med en förare som guidar er runt i Prag samtidigt som ni njuter av tjeckisk öl från en tunna placerad ombord på cykeln.

Dagsutflykt till Kozelbryggeriet

Om ni vill lämna Prag för en dag, och samtidigt besöka ett av landets bästa bryggerier, då rekommenderas en utflykt till slottet Konopiště som kombineras med ett besök hos Pivovar Velké Popovice. Bryggeriet har funnits sedan 1874 och tillverkar Kozel, den öl som många anser vara Tjeckiens godaste.

Lunch, ölprovning, bussresa, guidning och inträde till slottet ingår i den här trevliga turen.

Öl i Prag – våra tips

Så vilka ölhallar, pubar och restauranger ska man besöka för att dricka riktigt god öl i Prag? Här nedan listar vi våra favoriter, men det finns givetvis många fler.

U Tří růží

Trevlig restaurang med eget bryggeri. Maten är riktigt god – schnitzeln är ett tips! – och ölen smakar ännu bättre. Här finns ofta sex egentillverkade ölsorter på fat. Vår favorit är den mellanmörka lagern, men testa dig fram.
www.u3r.cz

U Fleků

Förvisso lite av en turistfälla, framförallt under sommarens högsäsong, men vi måste ändå nämna U Fleků. Bryggeriet har en historia som sträcker sig mer än 500 år tillbaka i tiden och restaurangen är faktiskt Tjeckiens största, med åtta matsalar och en gård. Här finns plats för 1200 matgäster! U Flekůs välkända mörka lager kan bara köpas här.
en.ufleku.cz

Klášterní Pivovar Strahov

Klostret Strahov har bryggt öl sedan 1140-talet och bjuder än idag på en av Prags bästa ölupplevelser. Har fyra olika öl på fat och serverar dessutom väldigt god och vällagad mat. Gulaschen är kanske bäst i stan.
www.klasterni-pivovar.cz

Valašská pivnice

Om du promenerar från Strahov till Pragborgen, ligger den här ölhallen som en perfekt vätskepaus ungefär halvvägs. Inte för att det är en lång promenad, utan snarare för att ölen är så god. Valašská pivnice serverar ofiltrerad och opastöriserad öl på fat, från bryggeriet BON.
www.valasska-pivnice.cz

BeerGeek Bar

Ölbutiken BeerGeek öppnad 2014 en egen bar som snabbt blivit populär. Här finns ett 30-tal olika öl på fat, både tjeckiska och internationella.
beergeek.cz

Zubatý pes

Ligger aningen utanför stadskärnan, men den här puben som drivs av kunniga ölentusiaster är väl värd omvägen. Ur nio av de femton kranarna serveras öl från Tjeckien, ur de övriga sex rinner importerad öl från andra länder.
www.zubatypes.cz


Obs! Vill du bara se öltipsen i kartan? Välj bort alla andra kartlager via ikonen i kartans övre vänstra hörn genom att bocka ur rutorna.