Öl i Prag! Bryggerier, ölhallar och guidade turer

Att dricka öl i Prag är ett måste. Ingen annan huvudstad på den här planeten bjuder på så god öl till så låga priser som Prag. Här är våra bästa tips.

Öl i Prag - ölhallar och guidade ölturer

I tjeckiska Böhmen har man tillverkat öl i mer än ett årtusende. Den tidigaste historiska ölreferens som hittats är ett bryggeri vid klostret Brevnov i Prag – redan år 993. Det är åtskilliga hundra år innan man började brygga öl i många andra stora ölländer.

Den erfarenhet och bryggerikunskap som utvecklats över så lång tid är en förklaring till varför den tjeckiska ölen är så god. Den andra handlar om råvaror. Humlen som odlas i Tjeckien var känd för sin goda kvalitet redan för tusen år sedan, och fortsätter att vara så än idag.

Idag finns cirka 22 bryggerier i Prag, och fler än 250 i hela Tjeckien.

Prag har också ett bra utbud av specialiserade ölbutiker som säljer flaskor från både Tjeckien och övriga världen, och ölbarer som tillhör världens främsta. Dessutom finns – så klart – många av de klassiska ölhallarna fortfarande kvar i staden.

Boka en guidad öltur i Prag

Om du vill lära dig mer om öl, öltillverkning, ölhallar, mikrobryggerier och Tjeckiens stolta bryggartradition, passa på och ta en guidad tur när du är i Prag. Funkar fint även om du inte är en ölnörd, guiderna är skickliga och det blir alltid en kul upplevelse.

Här finns guidade turer kring öl, mat och smaker i Prag, som kan bokas via vår partner get Your Guide.

Guidad ölprovning i Prag

Trevlig tur på drygt tre timmar där ni tillsammans med en duktig guide får testa lokala ölsorter och lära er massor om öltillverkning i Tjeckien och Prag.

Öltur till mikrobryggerier

Provsmaka olika sorters öl, ljusa och mörka, på tre olika bryggerier i Prag. Guidad tur för ölälskare, en upplevelse som har toppbetyg av tidigare deltagare.

Öltur med blindprovning

Nu finns en annorlunda och ny (våren 2018) öltur där blindprovning av öl ingår. Turen fokuserar på säsongens öl och bara på mikrobryggerier. På med ögonbindeln och se om du kan gissa vilken typ av öl som finns i glaset. Kul för riktiga ölkännare och för grupper som vill utmana varandra. Läs mer och boka turen här

Öl i Prag – våra tips

Så vart ska man gå för att dricka riktigt god öl i Prag? Här nedan listar vi våra favoriter, men det finns givetvis många fler.

U Tří růží

Trevlig restaurang med eget bryggeri. Maten är riktigt god – schnitzeln är ett tips! – och ölen smakar ännu bättre. Här finns ofta sex egentillverkade ölsorter på fat. Vår favorit är den mellanmörka lagern, men testa dig fram.
www.u3r.cz

U Fleků

Förvisso lite av en turistfälla, framförallt under sommarens högsäsong, men vi måste ändå nämna U Fleků. Bryggeriet har en historia som sträcker sig mer än 500 år tillbaka i tiden och restaurangen är faktiskt Tjeckiens största, med åtta matsalar och en gård. Här finns plats för 1200 matgäster! U Flekůs välkända mörka lager kan bara köpas här.
en.ufleku.cz

Klášterní Pivovar Strahov

Klostret Strahov har bryggt öl sedan 1140-talet och bjuder än idag på en av Prags bästa ölupplevelser. Har fyra olika öl på fat och serverar dessutom väldigt god och vällagad mat. Gulaschen är kanske bäst i stan.
www.klasterni-pivovar.cz

Valašská pivnice

Om du promenerar från Strahov till Pragborgen, ligger den här ölhallen som en perfekt vätskepaus ungefär halvvägs. Inte för att det är en lång promenad, utan snarare för att ölen är så god. Valašská pivnice serverar ofiltrerad och opastöriserad öl på fat, från bryggeriet BON.
www.valasska-pivnice.cz

BeerGeek Bar

Ölbutiken BeerGeek öppnad 2014 en egen bar som snabbt blivit populär. Här finns ett 30-tal olika öl på fat, både tjeckiska och internationella.
beergeek.cz

Zubatý pes

Ligger aningen utanför stadskärnan, men den här puben som drivs av kunniga ölentusiaster är väl värd omvägen. Ur nio av de femton kranarna serveras öl från Tjeckien, ur de övriga sex rinner importerad öl från andra länder.
www.zubatypes.cz


Obs! Vill du bara se öltipsen i kartan? Välj bort alla andra kartlager via ikonen i kartans övre vänstra hörn genom att bocka ur rutorna.


Ölmuseum

Muzeum piva är en utställning i två plan över historien och traditionen bakom öltillverkningen i Tjeckien. Provsmakning ingår i biljettpriset.
beermuseum.cz


Ölspa

Låter det för bra för att vara sant? Inte alls. I Prag kan du gå på spa och låta kroppen dra nytta av ölens undergörande effekter – både på utsidan och insidan. Du badar alltså i öl, samtidigt som du dricker öl. Olika behandlingar finns också.