Karlsbron – världens vackraste bro?

Karlsbron är den största kändisen bland de många vackra byggnadsverken i Prag. Alla som besöker Prag promenerar över Karlsbron minst en gång. [Uppdaterad 2022-04-06]

Karlsbron i Prag

Karlsbron förbinder Lillsidan, Malá Strana, med gamla stan – och kanske är det världens vackraste bro? Många tycker det, även om konkurrensen måste sägas vara hård.

Bron byggdes redan 1357 på order av Kung Karl IV, en av de mest omtyckta kungarna i landets historia. Han pryder idag den tjeckiska 100-korunasedeln och stans största torg, Karlovo náměstí, bär hans namn.

Karl IV står bakom många andra vackra byggnader i Prag. Han grundade också en helt ny stadsdel, Nové Město – nya staden.

De flesta statyer som pryder Karlsbron, och är mycket populära fotomotiv, placerades ut under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet. Statyerna föreställer olika helgon eller skyddshelgon.

De statyer du ser idag är kopior av originalen, med start på 1960-talet togs statyerna ned och förvaras nu i nationalmuseet.

Guidade turer där bron ingår

Ett sätt att lära sig mycket mer om Prag, på kort tid, är att följa med på en guidad tur. Många av de turer som finns i staden har Karlsbron med bland de platser som besöks, men den här guidade turen och den här, har många nöjda tidigare deltagare.

Karlsbron – några tips

På dagarna myllrar det av turister på bron, oavsett årstid, även om det är betydligt färre på vintern än på sommaren. Många gatuförsäljare sätter upp sina stånd på Karlsbron och säljer olika typer av souvenirer.

Det blir ofta trångt och att lyckas få en bra bild för dig som gillar att fotografera, är inte det lättaste.

Ett tips är att komma till Karlsbron riktigt tidigt på morgonen för att slippa turistströmmen. Bron kan även vara värd ett besök nattetid, speciellt på hösten och vintern då Prags vackra byggnader är upplysta i mörkret.

Karlsbron (Foto: Prag.se)

Ett annat tips är att ta trapporna upp i något av tornen som finns i brons båda ändar. Därifrån har du majestätiska fågelvyer över Karlsbron och Prags takåsar.

Bäst utsikt har du från tornet som står på gamla stan-sidan, bilden här ovanför är tagen därifrån. Du måste betala entré, men det är värt den lilla kostnaden. Att besöka ett torn kostar 150 koruna, en kombinationsbiljett för båda tornen går på 225 koruna (prisuppgifter från april 2022).

Mer information om Karlsbron finns på: