Sankt Kyrillos och Methodios kyrka

Sankt Kyrillos och Methodios kyrka (Foto: Flickr/garrettziegler)

En blandning av gammal och mer nutida historia. Kyrkan byggdes på 1700-talet och har genom seklerna använts till olika ändamål. Men det var ett attentat under andra världskriget som gjorde den till kändis.

När Tjeckoslovakien och Prag ockuperades av tyskarna var Reinhard Heydrich nazistisk riksprotektor med ansvar för Tjeckoslovakien. Han förutspåddes att bli en av de allra högst uppsatta inom Nazityskland, vissa trodde till och med att han skulle bli Hitlers efterföljare.

Så blev inte fallet. Heydrich dödades av en grupp tjecker som bott i England och fått militär utbildning. Efter attentatet gömde sig männen i Sankt Kyrillos och Methodios-kyrkans källare. Bland männen fanns de två som utförde själva attentatet, Jan Kubiš och Jozef Gabčík.

Männen efterlystes och en belöning utfärdades. Efter en tid kom information om gömstället fram.

Kyrkan omringades av 700 tyska soldater och en eldstrid bröt ut. Tyskarna fyllde kyrkans källare med vatten för att på så sätt tvinga ut männen. I sina försök att komma undan grävde de i kyrkväggen, men insåg att det var lönlöst och tog sina egna liv.

Utanför kyrkan finns fortfarande idag märken efter de skott som avfyrades av tyskarna mot källarfönstret. Inne i kyrkan kan man se det ställe där männen försökte gräva sig ut.

Idag finns här en permanent utställning om det tjeckiska motståndet mot de tyska ockupanterna, med fotografier, filmer och föremål. Sankt Kyrillos och Methodios kyrka är en annorlunda sevärdhet som inte är lika packad med turister som många andra platser i Prag.

(Foto: Flickr/garrettziegler)

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *