Lennon Wall – en fredshyllning i grafitti

Lennon Wall är en betydlig mer modern sevärdhet än Prags kyrkor, broar och byggnader. Sedan 1980 har den här muren, smyckad med grafitti och hyllningar till John Lennon, lockat besökare.

Lennon Wall - John Lennon-muren i Prag

John Lennon-muren hittar du vid torget Velkopřevorské náměstí i stadsdelen Malá Strana, Lilla sidan på svenska, nära den franska ambassaden.

Muren tillhör en byggnad som ägs av Malteserorden och orden har gett sitt tillstånd till att den målas med graffiti – och annat. Det är den enda plats i Prag där väggmålningar av det här slaget är tillåtna.

Muren har stått där länge, men det var i samband med att John Lennon mördades 1980 som den började förvandlas till det minnesmärke den är idag. Muren är täckt med målningar och textcitat ur John Lennons och Beatles låtar.

John Lennon-muren ändras ständigt

Lennon-muren genomgår ständig förändring. Har du besökt den förut, ser den garanterat annorlunda ut idag. Det porträtt av John Lennon som startade det hela, är sedan länge täckt av flera lager av färg och målningar.

Att Lennon Wall blev en så stor sak, måste ses mot den tidsanda som rådde i landet när den kom till. På 1980-talet var Tjeckoslovakien en kommunistdiktatur och regimen gillade inte hyllningen till en västerländsk artist.

Oroligheter mellan studenter och polis bröt ut på den närbelägna Karlsbron och studentrörelsen fick smeknamnet ”Lennonism”. Deltagarna beskrevs, av regimen, som alkoholister, mentalsjuka och agenter för den västerländska kapitalismen.

Idag är muren en symbol för kärlek, fred och global godhet. Besök den gärna. Har du tur, finns en trubadur på plats som spelar musik av John Lennon och Beatles.

Lennon Wall – så hittar du dit

Muren ligger nära ön Kampa. Enklaste sättet att hitta den är att promenera över Karlsbron och ta trapporna ner i slutet av bron om du kommer från gamla stan, eller i början av bron om du kommer från Lilla sidan.

[wpgmza id=”1″]

 

Guidade turer där muren ingår

Att ta en guidad tur av Prag är ett trevligt sätt att snabbt lära sig massor om staden tillsammans med en kunnig guide.

Många av de guidade turerna har Lennon-muren som ett av sina stopp. Här hittar du sådana turer som kan bokas på nätet.

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *