Strahov – kloster med vackra bibliotek

Låter det tråkigt? Kloster. Och bibliotek. Det är det inte. Strahov är en av Prags finaste sevärdheter – och när du har beundrat biblioteken färdigt, finns ett klosterbryggeri att släcka törsten i. [Uppdaterad 2022-04-06]

Strahov kloster bibliotek (Foto: Prag.se)

Strahov kloster, Strahovský klášter på tjeckiska, ligger på Petrinkullens sluttningar med fantastisk utsikt över Prag. De vackra vyerna är ytterligare en anledning att besöka Strahov.

Klostret har anor ända från 1100-talet och grundades av den romersk-katolska Premonstratensorden. Verksamheten på klostret pågick i drygt 800 år, men 1950 när kommunisterna tog över i landet fängslades merparten av prästerna och munkarna i Strahov.

Biblioteken i Strahov

Efter Sammetsrevolutionen 1989 när Tjeckoslovakien befriade sig från kommunismen, återfördes klostret till Premonstratensorden som genomförde stora renoveringar av byggnaderna.

Främsta dragplåstren i Strahov är de två oerhört vackert smyckade biblioteken: Teologiska salen och Filosofiska salen. De är väldigt olika i utförande och speciella på skilda vis.

Filosofiska salen (nedan) byggdes 1779 i klassicistisk stil, ett långsmalt rum med väggar klädda av bokhyllor och ett högt tak med en imponerande målning.

Strahov kloster bibliotek Filosofiska salen (Foto: Prag.se)

Teologiska salen (högst upp på sidan) stod färdig 1679 och är ett lågt valvliknande rum med dekorationer och målningar utförda under tidigt 1700-tal.

Som besökare får man vanligtvis inte gå in i bibliotekssalarna, utan beundra dem från dörröppningarna. Strahov är väl värt ett besök ändå – du har förmodligen aldrig sett vackrare bibliotek.

Klostrets priser och öppettider

Om du vill gå in i biblioteken måste du mejla och boka plats på en av de guidade turerna, där antalet deltagare är begränsat.

Nöjer du dig med att kika in och beundra rummen på distans, är det bara att gå till kassan och köpa en biljett.

Klostret är vanligtvis öppet från klockan 09.00 till 17.00, med lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

Entréavgiften är 150 CZK för vuxna, drygt 60 svenska kronor. Allt om priser, öppettider och kontaktinformation finns på www.strahovskyklaster.cz.

Vidare till klosterbryggeriet

När ni är färdiga med klostret, gå över gårdsplanen till Klásterni Pivovar Strahov.

Klosterbryggeriet har funnits lika länge som klostret, sedan 1140-talet, och haft rejält med tid på sig att förfina öltillverkningen. Och det märks!

Ölen här tillhör de godaste du kan smaka i Prag. Ta en gulasch om du är hungrig, den är mycket godare än på turisthaken nere i gamla stan.