Restauranger i Prag – våra tips

Prags restauranger serverar både traditionell tjeckisk mat och smaker från resten av världen. Ett restaurangbesök känns ofta mycket prisvärt, även på de finare ställena. En middag som hemma i Sverige skulle göra ett rejält hål i plånboken kan avnjutas för en bråkdel av priset.

Restauranger Prag

Restauranger i Prag – tips & favoriter

Prag har utvecklats till en riktigt bra matstad. Kvaliteten på råvaror, tillagning och service håller hög klass.

Oavsett om det är en enkel lunch med gulasch eller schnitzel eller en fin middag med avsmakningsmeny och vinpaket, håller Prags restauranger nästan alltid lägre pris än restauranger i andra europeiska storstäder.

Här kommer våra tips på restauranger i Prag. Länkar finns under respektive tips och i kartan längre ned på sidan ser du var i staden restaurangerna ligger.

Atelier Red & Wine

Trevlig restaurang i fransk bistro-stil. Rätterna är vällagade och menyn, som ändras med säsong, brukar innehålla så mycket gott att det blir svårt att välja.

Personalen är duktig på att rekommendera viner, så testa gärna ett tjeckiskt vin om du äter här. Aningen dyr för att vara en restaurang i Prag, men prisvärd med tanke på både matens kvalitet och på servicen.

Adress: Rošických 4, Mala strana Webb: www.atelieratelier.cz

Kantýna

Grillade biffar och köttiga korvar – i en storslagen lokal. Kantýna är en förhållandevis ny restaurang i Prag, den öppnade 2017 i en tidigare banklokal intill Wenceslas Square.

Konceptet är annorlunda. Du får ett papper där personalen noterar vad du har beställt, och kryssar för hur många öl eller glas vin det blev till maten, sedan betalar du på vägen ut.

Maten håller väldigt hög kvalitet och lokalen är läcker. Passar för både lunch och middag. Men det finns två brasklappar: 1) Gå inte hit om du inte gillar kött och 2) personalen är inte jättebra på engelska. När tavlorna som visar vad du kan beställa dessutom bara är på tjeckiska, kan det bli lite språkförbistring. Men det brukar alltid lösa sig.

Adress: Politických vězňů 1511/5, Nové Město Webb: kantyna.ambi.cz/en/

Pivovarský klub

Många pubar i Prag är lika mycket restaurang som ölhak. Det här är en sådan. Med över 240 olika ölsorter på flaska och sex sorter på kran kan du hitta nästan vilken tjeckisk öl som helst och även en hel del utländska sorter.

Menyn är inte stor men maten är god och vällagad, ett mycket bra ställe att prova tjeckisk mat. Inredningen är en blandning mellan en typisk tjeckisk pub och mer modern stil. Tegelväggar, men också en ljus inredning som bryter den annars mörka stil som tjeckiska pubar brukar ha.

Adress: Křižíkova 17° Webb: pivovarskyklub.com

Restaurang Století

Letar du efter äkta tjeckisk mat är det här stället att besöka. Mycket populärt i Prag, både bland lokalbefolkning och turister. Restaurangen har fått fina recensioner av många olika matskribenter, bland annat i Prague Post som är stans engelska nyhetstidning.

Priserna är riktigt låga, prisvärt får en helt ny innebörd. Ligger centralt i gamla stan, inte långt från Nationalteatern. Prisexempel: Kalvstek marinerad i citronsås, serverad med färsk spenat och pecorino kostar 130 svenska kronor.

Adress: Karolíny Světlé 21/320 Webb: stoleti.cz

Terasa u Zlate Studne

Restaurangen bjuder på mycket fin utsikt över Prags tegelklädda takåsar. Menyn är varierad, med tjeckiska och internationella rätter, maten vällagad och personalen extremt professionell. Gå hit om du vill ha en middag med guldkant i Prag.

Enda nackdelen är att det är aningen dyrt jämfört med likvärdiga restauranger i stan, men du betalar – som alltid – extra för utsikten. Ligger på fjärde våningen i Golden Well Hotel.

Adress: U Zlaté Studně 4 Webb: terasauzlatestudne.cz

U Kroka

En populär, familjeägd, restaurang som ligger en bit från gamla stans turistkvarter. Just därför håller den också betydligt bättre priser för en matkvalitet som många gånger överträffar krogarna längs turiststråken.

Klart värt en kort resa med taxi eller spårvagn. Rätterna är tjeckiska klassiker. Tips! Testa deras entrecote med stark sås gjord på bland annat slivovica. Mycket prisvärt, den dyraste varmrätten kostar ca 130 svenska kronor.

Adress: Vratislavova 12/28 Webb: ukroka.cz

The Tavern

Ibland vill man bara ha en hamburgare och en öl. Och ingen annanstans i Prag hittar du en så perfekt burgare som på The Tavern. Inspirationen är hämtad från en roadtrip i USA, men köttet är 100 procent tjeckiskt.

Vi gillar Blue Smoke Burger med bluecheese och karameliserad lök, och bara älskar Big Smokhouse BBQ Cheddar som är toppad med pulled pork. Mums! Burgarna kostar mellan 45 och 95 svenska kronor. Oerhört billigt för vad du får. Pluspoäng för att restaurangen har öl från tjeckiska mikrobryggerier på fat.

Adress: Chopinova 26 Webb: thetavern.cz

George Prime Steak

Prags kanske allra bästa köttrestaurang och ett måste för alla som gillar omsorgsfullt hängmörade biffar. Lyxigt, lite blassé personal ibland, och ganska dyrt för att vara i Prag – men det är ändå prisvärt med tanke på kvaliteten.

Dessutom är portionerna så stora att två personer gärna kan dela på en huvudrätt – och sedan beställa varsin god efterrätt.

Adress: Platnéřská 19 Webb: georgeprimesteak.com

LoVeg

När det gäller vegetariska restauranger, sladdade Prag länge efter andra europeiska storstäder. Men numera är det inga problem för en vegetarian att hitta god mat i Prag.

Hyllade LoVeg serverar ett brett urval av traditionella rätter – utan kött. Fettucine med rökt tofu, zucchini och soltorkade tomater är en höjdare, den grillade quesadillan en favorit, och vegoburgaren är helt fenomenal.

Adress: Nerudova 36 Webb: loveg.cz

Coda

Coda har tre saker som talar för sig: vällagad gourmetmat, ypperlig service och en takterass med utsikt över gamla stadens kyrkor, skorstenar och tak. På minuskontot: restaurangen är dyr.

Coda är ett bra val om du känner för att rycka på axlarna en kväll och låta middagen kosta vad den vill, eller om du är i stan och ska fira en födelsdag, bröllopsdag eller annat som kräver en bättre måltid.

Tips! Ta avsmakningsmenyn med vinpaket, kostar ca 800 kronor. Restaurangen är duktig på att para vin med mat.

Adress: ARIA Hotel, Tržiště 9 Webb: codarestaurant.cz

Lucky Luciano

Prag dukar upp med massor av pizzerior. Många håller en mycket bättre kvalitet på pizzorna än vad du får i Sverige. Vedeldade pizzaugnar och färska grönsaker är standard. Lucky Luciano är en av de bättre Pragpizzeriorna.

Inredd i modern stil med maffia som tema både på inredning och meny. Förutom pizzor finns även god pasta och kötträtter. Restaurangen ligger något utanför centrum, i Holesovice. Ta tunnelbanan till Nadrazi Holesovice eller åk taxi.

Adress: Dělnická 1501/28 Webb: luckyluciano.cz


 

Tips! Vill du bara se restauranger i kartan? Välj bort alla andra kartlager via ikonen i kartans övre vänstra hörn genom att bocka ur rutorna.


 

Kort om det tjeckiska köket

Den typiska tjeckiska maten är ganska kraftig. Ofta handlar det om olika kötträtter, i regel fläsk, med den traditionella knödeln, knedlíky, serverad till.

Knödel, eller dumplings, som det står på den engelska meny de flesta restauranger har, påminner lite om palt och är ibland gjord på bröd och ibland på potatis.

Till knödeln serveras surkål eller någon råriven rotfrukt, ibland morot. Vill man äta traditionell mat bör man göra som tjeckerna själva och äta på en pub.

Zizkov är ett exempel på ett område fyllt med bra tjeckiska pubar. Ta tunnelbanan till Florenc och vandra runt så hittar du snart någon pub som passar dig.

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *