Pražský orloj – astronomiska uret

På torget i gamla stan i Prag finns en välkänd och annorlunda klocka med ett astronomiskt urverk, byggd på medeltiden. Efter Karlsbron och slottet är det här nog stans mest fotograferade sevärdhet. [Uppdaterad 2022-04-06]

Astronomiska uret i Prag (Foto: Flickr/anguskirk)

Pražský orloj, astronomiska uret i Prag, är beläget på det gamla rådhusets sydvägg och visar solens och månens rörelse så som man trodde att himlakropparna rörde sig då klockan byggdes. Det har varit mycket mystik om vem och exakt när uret och tornet byggdes.

De flesta är överens om att den första delen byggdes 1410 av Mikuláš of Kadaň och Jan Sindel. Efter det har olika astronomer och urmakare, under århundraden, tillverkat andra delar av uret.

Enligt en legend, som senare bevisats felaktig, ska urmakaren Hanuš ha fått sina ögon utstuckna av Prags stadsråd så att han aldrig skulle kunna bygga någonting så vackert igen.

Varje hel timme samlas turister nedanför klocktornet för att fotografera de 12 apostlarna som sakta snurrar och visar sig i två luckor.

Med tanke på den stora samlingen nedanför tornet förväntar sig nog de flesta någonting mer, men eftersom det händer så ofta som en gång i timmen (från klockan 9 till 21) kan det ändå värt att vänta på.

Filmklipp på astronomiska uret i Prag

Läs mer om Pražský orloj på den här sidan:

(Foto: Flickr/anguskirk)