Fakta om Prag – inför resan

Fakta om Prag - Karlsbron (Foto: Prag.se)

Hur är vädret i Prag? Hur reser man bäst från flyget in till staden? Vilken valuta använder man och finns det några faror och fallgropar? På den här sidan samlar vi all fakta om Prag du kan behöva inför en resa.

Snabbfakta

Antal invånare: 1,2 miljoner (2,2 i storstadsområdet)
Tidszon: Samma som Sverige och Tjeckien använder sommar- och vintertid.
Eluttag: Samma typ som i Sverige, men jordade uttag är lite ovanligare.
Landskod telefoni: 420. För att ringa till Tjeckien slår du 00420 eller +420 följt av numret, ex. +420123456789.

Flyg till Prag – biljetter och priser

Att resa med flyg till Prag från Sverige går snabbt och är ganska billigt, tack vare konkurrensen på främst sträckan Stockholm – Prag. Czech Airlines, Norwegian och SAS har alla direktflyg mellan Arlanda och Prags internationella flygplats Václav Havel Airport.
» Läs mer

Från flygplatsen till staden

Hur tar man sig bäst, bekvämast eller billigast från Prags flygplats in till staden? Frågan kräver lite eftertanke. Flygtåg saknas och taxichaufförerna är tyvärr ökända för att försöka lura utländska turister.
» Läs mer

Väder och temperatur

Prag har ett väder som i stora drag liknar det vi har i de södra eller mellersta delarna av Sverige.
» Läs mer

Valuta, bankomater och pengar

Valutan i Tjeckien kallas koruna (krona) och förkortas Kč. Internationell valutakod är CZK. Bankomater är vanligt förekommande, men se upp för växlingskontoren.
» Läs mer

Priser och prisläge i Prag

Prags prisläge är mycket gynnsamt för svenska resenärer. Staden har kanske blivit något dyrare att besöka de senaste åren, men Prag är fortfarande ett billigt och prisvärt resmål.
» Läs mer

Kollektivtrafik – spårvagnar, tunnelbana och bussar

Kollektivtrafik är det enklaste sättet att ta sig runt i Prag – och billigt är det också. Staden har ett väl utbyggt nät med spårvagnar, tunnelbana och bussar.
» Läs mer

Ficktjuvar och annan brottslighet

För att vara en storstad i Europa har Prag låg kriminalitet. Du kan känna dig säker. Men visst finns saker att se upp för, ficktjuvar till exempel.
» Läs mer

Tjeckiska fraser

Många invånare pratar tyska och ibland engelska, men inte alltid. Det kan vara klokt och kul att lära sig några enkla tjeckiska fraser. Kommunikationen blir enklare och du kan få ett trevligare bemötande.
» Läs mer

Prags historia

Ungefär 500 år f. kr. tror man att de första människorna bosatte sig i det område där staden ligger idag. Floden Vltava (Moldau) som skär genom Prag har länge varit en viktig vattenväg mellan södra och norra Europa och varit en mötespunkt för resande och köpmän.
» Läs mer

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *