Koncentrationslägret Theresienstadt

Terezín, Theresienstadt på tyska, ligger cirka sex mil från Prag. Ursprungligen var det en liten fästningsby anlagd för att försvara Prag från angripare som kom från norr. Under Nazitysklands ockupation omvandlades staden till getto för judar.

Theresienstadt koncentrationsläger i Terezin utanför Prag

Utåt sett iscensatte nazisterna en vacker propagandafasad av ett ”spa” för äldre tyska judar, ett skyddsläger för judarna. När Röda Korset 1944 var på besök i Theresienstadt hade gettot putsats upp ordentligt innan och den bild som gick ut till massmedia var en helt annan än verkligheten.

Theresienstadt var i själva verket ett arbetsläger där judarna tvingades till slavjobb i väntan på att bli skickade vidare till Auschwitz eller något annat koncentrationsläger.

Boka dagstur från Prag till Theresienstadt

Bussen tar dig från centrala Prag till koncentrationslägret. I biljettpriset ingår en lokal guide och entréavgiften till minnesmuseet. Boka innan du reser, så har du din plats klar. Om du tvingas ställa in resan, finns möjlighet att boka av. Mer information på bokningssidan.

Mycket intressant och givande, om än förfärligt. Kunniga och trevliga guider.

Marianne

Recension från Viator, maj 2016

Tiotusentals dog i Theresienstadt

Från november 1941 till maj 1945 avled 35 000 judar i koncentrationslägret. Så pass många dog av undernäring och sjukdomar att tyskarna byggde ett krematorium med kapacitet för 200 kroppar per dag.

Inledningsvis fördes tjeckiska judar till lägret, men senare kom även judar från Tyskland, Österrike och Luxemburg.

Idag kan du ta en dagsutflykt från Prag till museet och minnesplatsen i Terezín. Antingen på egen hand, eller i grupp med en guide.

Det senare upplägget rekommenderas, eftersom det är ett bra sätt att få reda på så mycket som möjligt om situationen i koncentrationslägret. Läs mer om den guidade dagsturen här.

Reser du till Terezin på egen hand kan du följa med en guidad tur på plats, men då krävs det att du bokat i förväg.

Koncentrationslägret Theresienstadt