Pragborgen – världens största slott

Pragborgen, Pražský hrad, är en av stans absolut största sevärdheter. Och stor till ytan dessutom. Med ett mått på 570 gånger 130 meter är det världens största forntida slott enligt Guinness rekordbok. [Uppdaterad 2022-04-06]

Pragborgen - slottet i Prag

Pragborgen har en avundsvärd position på berget högt över Lillsidan. Nästan var du än befinner dig i stan ruvar slottet där uppe på sin kulle, som i en sagobok.

Pragborgen – biljetter och öppettider

Ett tips är att boka den här biljetten med entré till borgen. Du har fri avbokning fram till 24 timmar innan och får en digital voucher att visa upp. Ett annat tips är den här biljetten där transport till borgen ingår.

Men vi måste verkligen rekommendera att boka en guidad tur av borgen, till exempel den här mycket populära turen. Att lyssna på en expert som berättar om platser, byggnader och historia, gör besöket mycket mer givande än om du går på egen hand.

Här är ett annat bra alternativ med höga betyg från tidigare deltagare.

Öppettiderna till slottsområdet varierar beroende på säsong, men är alltid generösa. Pragborgens portar är öppna från klockan 06.00 till 22.00 sommar som vinter, men de olika byggnaderna inom Pragborgen kan ha delvis andra tider.

Boka biljetter och guidade turer

 

Pragborgen – bakgrund

För att förstå Pragborgen, måste man inse att det är just en borg snarare än ett enskilt slott. Det handlar alltså om en stor yta skyddad av en mur, en plats som innehåller ett flertal byggnader, gator och gränder.

Inom Pragborgen finns fyra palats, fyra kyrkor, åtta andra större byggnader och fem trädgårdar. Byggnaderna representerar nästan varenda inriktning inom arkitekturen det senaste årtusendet.

Pragborgen är, med andra ord, en plats där du kan tillbringa mycket tid om du så önskar.

St. Vitus-katedralen

St. Vitus-katedralen (Foto: Flickr/schwebbes)

Den mäktiga byggnaden med torn och tinnar, som på håll ofta misstas för att vara själva slottet, är i själva verket en magnifik katedral.

St. Vitus-katedralen är Tjeckiens största och viktigaste kyrka. Kyrkan grundades redan på 900-talet men började byggas sin nuvarande, gotiska stil, i mitten av 1300-talet. Huvudtornet sträcker sig hela 82 meter över marken.

St. George-basilikan

Byggd redan år 920 är den här lilla kyrkan den äldsta byggnaden inom Pragborgen. Idag används den även som konserthall och är hem för Nationalgalleriets samlingar av böhmisk 1800-talskonst.

Old Royal Palace

Har anor från 1200-talet och är ritat i både renässans- och gotisk stil. Vladislavsalen används för viktiga statliga händelser och där finns även en kopia av den tjeckiska kungakronan.

Gyllene gatan

Gyllene gatan i Pragborgen (Foto: Flickr/anguskirk)

På slottsområdet finns den här söta lilla gatan, eller gränden snarare. Gyllene gatan, Zlatá ulička, kantas av välbevarade små färgglada hus. Franz Kafka brukade bo i nummer 22.

Idag innehåller husen souvenirbutiker och på andra våningen finns ett museum över rustningar och vapen från medeltiden. Observera att du måste betala entré för att besöka Gyllene gatan.

Tips!

Under sommarens högsäsong är det packat med turister i Pragborgen, Prag är en oerhört populär stad från maj till september.

För att undvika trängsel är det klokt att besöka Pragborgen så tidigt på dagen som möjligt. Då hinner du ofta före de busslaster med gruppresor som kommer lite senare.

(Foto: Prag.se, Flickr/schwebbes, Flickr/anguskirk)