Kollektivtrafik i Prag

Kollektivtrafik i Prag Spårvagn 22 (Foto: Prag.se)

Kollektivtrafik är det enklaste sättet att ta sig runt i Prag – och billigt är det också. Staden har ett väl utbyggt nät med spårvagnar, tunnelbana och bussar.

Spårvagn

Spårvagnarna finns överallt i Prag. Linjenätet är stort och omfattar 31 olika linjer. Spårvagnarna går från klockan 04.30 på morgonen och fram till midnatt. Ett litet antal spårvagnslinjer kör även på natten. Att åka spårvagn i Prag är inte bara ett sätt att ta sig fram, det är också ett charmigt och billigt medel att upptäcka staden på. Skippa hop on/hop off-bussarna och åk spårvagn istället. Nummer 22 har fin sträckning och sommartid kan du även åka en gammaldags spårvagn på linje 41, speciellt anpassad för turister.

Karta över spårvagnar i Prag

Klicka på kartan för större version.


 

Tunnelbana

Tunnelbanan i Prag har tre linjer – grön, gul, röd – och är ett snabbare och mer effektivt alternativ till spårvagnarna. Tågen kommer med 2-3 minuters intervall under rusningstid på vardagar, annars med 4-10 minuters mellanrum. Tunnelbanan rullar från klockan 05.00 till midnatt.

Karta över Prags tunnelbana

Klicka på kartan för större version.


 

Bussar

Bussarna går i första hand till de yttre delarna av Prag och konkurrerar därför inte med spårvagnar och tunnelbana. För turister som främst rör sig i centrala Prag blir bussar därför sällan något intressant alternativ.


 

Bergbanan till Petrin

Bergbanan som går upp till toppen av Petrin Hill omfattas av samma biljetter som den övriga kollektivtrafiken. Den är ett snabbt och kul färdsätt för att snabbt komma upp till sevärdheterna – och framförallt utsikterna – från Petrinkullen. Bergbanan går var 10-15 minut från klockan 09.00 på morgonen.


 

Biljetter till Prags kollektivtrafik

Biljetter måste köpas innan du kliver på ett tåg eller en buss. Enkelbiljetter finns att köpa i automater på alla tunnelbanestationer och på vissa hållplatser för spårvagnar och bussar. Biljetter finns också att köpa på kollektivtrafikbolagets Dopravní podniks informationscenter som finns på fem platser i staden och på flygplatsen. Även hotell, tidningskiosker, resebyråer och matbutiker kan sälja biljetter. Mer information om biljetter och försäljningsställen hittar du på Dopravní podniks webbplats.

Viktigt! Biljetten måste valideras (du ger biljetten en tidsmarkering i en stämpelmaskin) när du kliver på en spårvagn eller buss, eller när du går in i en tunnelbanestation. Om du saknar biljett, eller inte har validerat den, kan du få böter på upp till 1000 koruna vid kontroll.

Biljettpriser och turistbiljetter

Enkelbiljett, 30 min
Kostar 24 koruna (12 Kc för barn upp till 15 år) och är giltig för resa i 30 minuter efter validering.

Enkelbiljett, 90 min
Kostar 32 koruna (16 Kc för barn upp till 15 år) är giltig för resa i 90 minuter efter validering.

24-timmarsbiljett
Kostar 110 koruna (55 Kc för barn upp till 15 år) och är giltig på alla transportslag under 24 timmar.

3-dagarsbiljett
Kostar 310 koruna och kan användas i tre dygn på all kollektivtrafik. Både tredagarsbiljetten och 24-timmarsbiljetten ger väldigt mycket värde för pengarna för den besökare som vill ta sig runt med kollektivtrafik.

Fotnot. Biljettpriserna var aktuella i april 2015.

8 Kommentarer

 1. Hans Bergström

  Spårvagn, buss etc. (Metro?) är gratis för barn 0-15 och seniorer 65+
  Medtag bara leg!

  Svara
 2. Isabella

  Missade att stämpla våra biljetter. Blev bötfällda 🙁
  Till och med sonen som är 14 år fick en bot. Är det lagligt att bötfälla barn i Tjeckien?

  Tips till alla, MISSA INTE att stämpla biljetten.

  Svara
 3. Anders

  Vart hittar man trafikkarta på nätet hur bussar/Tunnelbanetåg går till Prag 4 från Prag Flygplats?

  Svara
 4. Yvonne Johansson

  Vi skall resa till Prag, är all lokaltrafik gratis för personer som är över 80 år, hur är det med 60-åringar åker även de gratis på all lokaltrafik.

  Med vänlig hälsning
  Yvonne

  Svara
 5. Richard Bähr

  Vi ska till prag 24 juli till 28 juli.
  Kan man förbeställa metro kort i förväg??

  Svara
  • Micke

   Varför ska man köpa i förväg?

   Svara
 6. Bertil Bökman

  Är kollektivtrafik gratis för personer över 75?

  Svara
  • Björn Reslow

   Ja det är gratis för personer över 70 år ålder valideras med pass, (för personer mellan 65 och 70 lär det ocksa vara gratis då skall ett intyg i pappersform eller smartcard utfärdas)
   För personer mellan 60 och 65 finns ett rabattsystem.

   Björn Reslow

   Svara

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *