Petrinkullen – Prags bästa utsikt

Petrinkullen i Prag

Petrinkullen på Lillsidan är den bästa platsen att spana på Prag från. På toppen av berget hittar du vackra vyer och ett Eiffeltorn i mindre modell.

Du kan ta dig upp till toppen till fots, men det är ganska ansträngande. Ett tips för den som inte vill bli andfådd är att ta bergbanan upp till toppen, men sedan promenera tillbaka ner. Bergbanan är en del av Prags kollektivtrafik och tar samma biljetter som spårvagnar, tunnelbana och bussar. Har du ingen biljett, finns automater i avgångshallen. Om du åker spårvagn kliver du av vid hållplatsen Újezd, linjerna 6, 9, 12, 20 och 22 passerar den.

Petrintornet

Petrin är ett stort grönområde som består av fyra olika parker och ett stort antal gångvägar. På toppen finns bland annat Petrintornet, Petřínská rozhledna, ett utsiktstorn som är en mindre – och inte alldeles exakt utformad – kopia av Eiffeltornet i Paris. Tornet är 63,5 meter högt och 299 trappsteg leder upp till toppen där du har magnifik utsikt över hela staden och dess omgivningar. Entrén är 120 koruna för vuxna och 65 koruna för barn.
www.muzeumprahy.cz/prazske-veze

Spegellabyrinten

Utifrån ser det ut som ett litet gult slott med tak och torn i ärgad grön koppar. Invändigt finns en spegelsal som lockar både barn och vuxna till skratt med förvridna spegelbilder. I byggnaden finns också ett diorama – ett tittskåp – som visar slaget mot svenskarna vid Karlsbron 1648. Entré: 90 koruna för vuxna och 65 för barn.
www.muzeumprahy.cz/prazske-veze

Trädgårdarna på Petrinkullen

På Petrinkullens topp finns tre vackra trädgårdar, med Rosenträdgården som den mest kända.

Monument över kommunismens offer

Monument över kommunismens offer (Foto: Prag.se)

Vid foten av Petrinkullen finns en ganska ryslig skulptur till minnet av de människor som miste livet, fängslades eller tvingades lämna landet under kommunistdiktaturen 1948 – 1989. Sju trasiga bronsfigurer står på en trappa och skulpturen är formad så att de ser mer förstörda ut ju längre bort du är. Du hittar minnesplatsen på väg till bergbanan.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tre trappor - tre utsikter över Prag - Traveler's edition • dryden.se - […] och tornet Okej, jag erkänner. Vi tänkte faktiskt ta bergbanan upp till Petrintornet men lyckligtvis (säger jag) var den…

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *