Klubbar och barer

Klubbar och barer (Foto: Flickr/luana.maria)

Utelivet i Prag är riktigt bra, med någonting att hämta för alla smaker. Självklart finns det ett rikligt utbud av pubar, enligt tjeckerna smakar ölen bäst på fat ute på puben. En typisk tjeckisk pub påminner mycket om de engelska pubarna, mörk inredning med mycket träinredning. Fast här kostar ölen bara en bråkdel av vad den gör i England, du vet att du kommit till en riktig tjeckisk pub när öl priserna ligger runt 20 czk. Bland ungdomar börjar det bli allt vanligare att gå på cocktail pubar och dricka drinkar. Så det finns även ett helt okey utbud av cocktail pubar, men Prag är helt klart en öl drickares stad.

Prags utbud av nattklubbar är stort och bra. Pragborna vet helt klart hur man släpper loss. Men en stor del av nattlivet står turister för, på både gott och ont. Runt omkring Vaclav torget och gamla torget är det mer turister även på klubbarna, men det finns även här ställen med en huvudsaklig tjeckisk publik. Som tumregel kan man säga: ju fler turister desto dyrare priser.

Om man vill dricka på en typisk tjeckisk pub och äta tjeckisk mat ska man fara till området Zizkov där det kryllar av traditionella tjeckiska pubar. Här kan man sitta ner och dricka billig öl och äta en god tjeckisk måltid. Menyerna är ofta ganska begränsad vad gäller mat men maten är oftast god och vältillagad.

Här följer ett urval av några av de bättre klubbarna i Prag. Kom ihåg att smaken är olika och att klubbklimatet ändras. Man ska inte låsa sig vid andras tips, gå ut och leta egna klubbar, du kanske hittar ditt smultronställe. Här finns nått för alla smaker. En sak att tänka på är att klubbarna kanske inte marknadsför sig på samma sätt som i Sverige dvs. en stor neon skylt som ska locka in människor. En liten dörr med liten skylt och ingen kö utanför betyder inte att klubben är dålig eller liten. Ta en titt på insidan man blir ofta förvånad.

Cross club

Ligger utanför centrum i stadsdelen Holesovice, endast 10 minuter från centrum med tunnelbana. En club med alternativ musik, och alternativa lokaler. Klubben är inredd med skrotdelar från bilar, bussar och andra mekaniska maskiner. Ett konstverk i sig och värt ett besök även om man inte gillar musiken eller de cannabis rökande ungdomarna som den största delen av besökarna består av. Ta tunnelbanan till Nadrazi Holesovice, Cross club ligger 20 meter från stationen.

Karlovy Lazne

En utav de största klubbarna i central Europa, eventuellt den största. Fem våningar med 4 dansgolv och en “chillout“ våning högst upp. Förmodligen ett av de mest turistiska ställena i Prag. Inget illa menat med det, till skillnad från en turist klubb på Cypern eller något annat charter ställe så träffar man här människor från en mängd olika länder och inte bara Skandinavien. Priserna i baren är helt klart överkomliga, 35 czk för 50 cl öl.

Misch Masch

Misch Masch ligger i Prag området Holesovice (i flodens böjning), ta tunnelbanan på röda linjen till Nadrazi Holesovice sedan spårvagn en station till Vystaviste. Ursprungligen användes lokalerna som biograf men gjordes om till klubb 1997. Klubben är uppdelade i 3 delar, 2 dansgolv med olika musikstilar (ofta hip-hop/rnb och Techno) och “black music lounge” med en soulscen. Inträde onsdag – lördag är 100czk om man inte kommer före kl. 22 då är det 50czk. Bar priserna är inte de mest konkurrens kraftiga i Prag, en 33 cl öl kostar 50 czk. Överkomligt i jämförelse med Svenska priser men här är det dyrt.

Futurum

(Line B) Anděl, Zborovská 7, Prague 5

Är packat med folk på helgerna speciellt på fredagar då det är 80 – 90-tals kväll. På Futurum anordnas även många spelningar, och många populära tjeckiska band brukar spela här. Inredning är som namnet skvallrar om futuristisk blandat med industri lokal, smakfullt och omtyckt. Besökarna är till största delen Tjecker, inte allt för många turister letar sig hit. Mycket yngre människor kommer hit. Även om det finns åldersgräns så fungerar det inte på samma sätt som i Sverige. I praktiken innebär det att de släpper in människor under 18 år men det kan variera beroende på vaktens humör.

Mecca

En bra klubb för er som tycker om techno musik, även om det ibland är annan musik också. Två dansgolv ett mindre som är lite lugnare “chillout” och ett större där techno musiken dånare ut ur högtalarna. Det händer ganska ofta att internationellt kända Dj’s spelar på Mecca men även de lokala Dj’s håller hög klass. Klubben är en gammal industri lokal som blivit totalrenoverad i en väldigt design medveten stil, klubben är fräsch och häftigt inredd samtidigt som man lämnat kvar spår av industri lokal. Priserna är bra, riktigt bra faktiskt, en öl kostar strax över 30 czk vilket är billigt på en nattklubb. Däremot ligger klubben en bit ifrån centrum i stadsdelen Holesovice, ta tunnelbanan till Nadrazi Holesovice eller ta en taxi.

Chapeaurouge

Centralt beläget, endast en 5 minuters promenad ifrån gamla torget. Denna klubb har en längre historia än de flesta klubbar i Prag. En utav de få klubbar som finns kvar sen före Sammetsrevolutionen. Inte det bästa ställe att gå till för att dansa, men det finns ett dansgolv. Pub miljön är däremot riktigt bra, bra priser och bra blandning av människor och nationaliteter. Många utländska studenter kommer hit för att dricka öl och umgås. Kolla in hemsidan om ni planerar ett besök. Proffsig och på Engelska!

N11

N11 ligger på den livliga shoppinggatan Narodni, mellan Vaclav platsen och nationalteatern. En stor lokal med något annorlunda planlösningen, inga jätte ytor någonstans förutom dansgolvet. Till skillnad från många andra klubbar går det här att sitta och prata en bit bort från dansgolvet som är något avskärmat. På helgerna spelas oftast hip-hop/rnb vilket kan vara ett bra alternativ till andra klubbar, till skillnad från Sverige så är Techno mycket populärt här och många klubbar spelar uteslutande sådan musik.

Lucerna Music Bar

Om man frågar någon Pragbo om en bra klubb att gå till kommer svaret ofta bli Lucerna Music Bar. Den klassiska nattklubben som är en utav de äldsta i Prag och har alltid varit populär. På vardagarna hålls ofta spelningar för lokala band och på helgerna är det 80-90 tals kväll. Många kända Jazz artister har även haft spelning här. Inträdet kostar 90 czk och en öl kostar 28 czk, bra priser, speciellt med tanke på läget. Lucerna ligger mitt i centrum på en sidogata från Vaclav platsen. Adress: Vodickova 36, Ta tunnelbanan till Muzeum eller Mustek.

Radost FX

En av Prags mest kända nattklubbar. Lite alternativ stil, har ofta kvällar för homosexuella vilket inte är allt för vanligt i Prag. Klubben har förutom dansgolvet i källaren en mysig pub med mycket konst och en vegetarisk restaurang. Ligger en liten bit ifrån tunnelbane stationen I.P pavlova.

Jazz Klubbar

I Tjeckien och speciellt i Prag har Jazz klubbar en något speciell betydelse. Jazz musiken var förbjuden under Nazitysklands ockupation, för att det var svart musik sedan var den förbjuden under kommunist perioden för att den var Amerikansk. Så Jazz musik har länge varit politisk i Tjeckien och har därför en speciell plats i tjeckernas hjärtan. Det finns många Jazz klubbar i Prag och många håller mycket hög klass.

Reduta

Den mest kända Jazz klubben i Prag är Reduta, öppnades 1958 och har spelat “den förbjuda” musiken sedan dess. Det var på denna klubb som Bill Clinton och Tjeckiens dåvarande president Vaclav Havel spelade jazz tillsammans. Även om Reduta idag är översvämmat av turister så håller musiken fortfarande hög klass.

Rhapsody Piano Bar

För er med lite mer pengar på fickan, rekommenderar jag ett besök på Rhapsody Piano Bar. I Svenska mått mätt är det här en restaurang/bar med helt överkomliga priser. Priserna motsvarar en fin pub i Sverige. Här betalar du lika mycket men får mycket mer.

(Foto: Flickr/Luana.Maria)

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *