Bagage (Foto: Dollarphotoclub/Christian Müller)

Prags tunnelbanesystem har förlängts, vilket gör att du kan åka t-bana närmare flygplatsen än någonsin tidigare. Men den nya stationen är inte speciellt vänlig mot resenärer med mycket bagage.

Först de goda nyheterna: Förlängningen av linje A i Prags tunnelbana gör att den som vill åka kollektivt till flygplatsen nu kan åka t-bana lite längre.

Ett mycket vanligt sätt att resa mellan flygplatsen och stadens centrum är nämligen att ta buss 119 till tunnelbanan och byta för vidare färd in mot staden.

Den mindre goda nyheten är att den nya tunnelbanestationen Nadrazi Veleslavin, där man numera byter till buss 119, saknar rulltrappa den sista biten upp till gatan. Istället finns en smal trappa med 32 ganska branta trappsteg.

Blundern beror på att den rulltrappa som fanns i ritningarna går till en tågstation som ännu inte är byggd. Att nu göra plats för en rulltrappa från t-banan upp till marknivå anses omöjligt.

För att lindra problemen för resenärerna har Prags flygplats – som egentligen inte har något ansvar för tunnelbanestationen – hyrt in väskbärare som hjälper till att lyfta bagaget upp till bussen.

Prags flygplats har 11 miljoner resenärer per år. Av dem beräknas 3,5 miljoner åka kollektivt från flygplatsen, och passera den nya tunnelbanestationen utan rulltrappa.