Ficktjuvar och annan brottslighet

Ficktjuvar och kriminalitet i Prag (Foto: Flickr/eoincampbell)

För att vara en storstad i Europa har Prag låg kriminalitet. Du kan känna dig säker. Men visst finns saker att se upp för, ficktjuvar till exempel.

Ficktjuvar är vanliga i områden med mycket trängsel och turister, till exempel vid torget och gränderna i Gamla stan och på Karlsbron (bilden).

Även på tunnelbanan och i spårvagnar händer det att människor blir av med saker. Spårvagn 22 är extra utsatt, eftersom den är populär bland turister. Var försiktig och håll koll på dina ägodelar. Även passagerare på bussarna från flygplatsen råkar ibland ut för ficktjuvar.

Att gå mot röd gubbe ger böter i Prag, så gör inte det. Inte ens pragborna går mot rött, även om det är lite trafik och ingen polis i närheten.

Det händer att bedragare utklädda till poliser ber att få se turisters pass och deras utländska valuta. Visa aldrig några pengar för poliser på gatan, utan be att få följa med till stationen. Det skrämmer bort skojarna.

Precis som i Sverige, och andra europeiska länder, händer det att kroggäster blir drogade. Se därför till att du alltid har ditt glas under uppsikt när du är på en klubb eller bar.

Nödnummer i Prag

Ring något av de här nödnumren om du behöver ambulans, polis eller brandkår:

112 – Akuta nödsituationer
158 – Polisen
156 – Stadspolisen
150 – Brandkåren

Sveriges ambassad i Prag om säkerhetsläget i Tjeckien:

(Foto: Flickr/eoincampbell)

2 Kommentarer

 1. Göran Kling

  Jag var i Prag i början av april då det varma vädret möjliggjorde att sitta på uteserveringar. Det är ännu ganska billigt med mat och dryck men man bör undvika gamla stan där allt är dyrare. Det är bättre på andra sidan floden där ölstugorna ligger tätt inpå varandra. Prags trafik är inte särskilt livlig och det är lätt att ta sig fram till fots. Jag upplever personligen inte heller staden som farlig. På broarna samlas konstnärer och gatumusikanter.
  Förr eller senare åker jag dit igen.

  Svara
 2. Göran Kling

  Jag var i Prag i början av april då det varma vädret möjliggjorde att sitta på uteserveringar. Det är ännu ganska billigt med mat och dryck men man bör undvika gamla stan där allt är dyrare. Det är bättre på andra sidan floden där ölstugorna ligger tätt inpå varandra. Stadens trafik är inte särskilt livlig och det är lätt att ta sig fram till fots. Jag upplever personligen inte heller staden som farlig. På broarna samlas konstnärer och gatumusikanter.
  Förr eller senare åker jag dit igen.

  Svara

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *