Shopping i Prag – var ska man shoppa?

Shopping Prag (Foto: Flickr/janinacz)

Prags shopping har gått från noll till hundra på bara ett par decennier. Efter sammetsrevolutionen 1989, då kommunistregimen tvingades bort, började Tjeckiens och Prags vandring mot väst. Idag finns stora shoppinggallerior av internationellt snitt på flera platser i staden, något som var otänkbart tidigare.

De flesta internationella modehusen har numera butiker i Prag, men shopping efter märkeskläder innebär inte några fynd. Trots att prisläget generellt sett är mycket lägre än i Sverige, håller internationella märken i de finare butikerna ungefär samma priser.

Shopping i Prag – våra tips

Hantverk lockar fortfarande till shopping. Många turister köper med sig glas, kristall eller trähantverk. Smycken i bärnsten är också en populär klassiker ur den tjeckiska hantverkstraditionen. Leksaker är roligt att shoppa i Prag, det finns ett antal leksaksbutiker med handgjorda produkter du inte hittar någon annanstans, ofta dockor och figurer tillverkade i trä.


Obs! Vill du bara se tips på shopping i kartan? Välj bort alla andra kartlager via ikonen i kartans övre vänstra hörn genom att bocka ur rutorna.

Shoppinggallerior

Palladium

Prags mest kända galleria har 170 butiker och ett 30-tal restauranger och kaféer. Palladium ligger vid Náměstí Republiky, i centrala Prag, och nås lätt till fots, med spårvagn eller tunnelbana. Bland butikerna finns klädmärken som Calvin Klein, Lacoste, Guess, Levi's, Esprit, och H&M. Är du på jakt efter en ny mobiltelefon eller dator, finns både en Samsungbutik och en affär som är återförsäljare för Apple.
www.palladiumpraha.cz

Centrum Chodov

Prags största shoppinggalleria med 210 butiker, med allt från kläder och accessoarer till elektronik, hantverk och blommor. Här finns även banker, resebyråer, skomakare och kemtvätt. Har en mycket populär barnavdelning för föräldrar som vill lämna in barnen en stund och shoppa i lugn och ro.
www.centrumchodov.cz

Nový Smíchov

Inte lika stor som Palladium, men ändå en av Tjeckiens största gallerior. Har runt 150 butiker, food court, och en stor mataffär från brittiska kedjan Tesco. Ligger aningen utanför stans mest centrala delar, men du tar dig snabbt till Nový Smíchov med tunnelbanans linje A, shoppinggallerian ligger nära uppgången från stationen Andel.
www.novysmichov.eu/en

Arkády Pankrác

Modern galleria i tre våningar, i en luftig arkitektur som gjort den till en populär plats att mötas, inte bara för shopping. Arkády Pankrác ordnar regelbundet olika sociala och kulturella tillställningar. Du tar dig hit med tunnelbanans linje C, stationen heter som gallerian: Pankrác.
www.arkady-pankrac.cz/en

Atrium Flóra

Mindre till ytan än de andra galleriorna i Prag, men ändå en av stadens större gallerior räknat i antalet märken. Här finns 130 butiker och en biograf som bland annat bjuder på en IMAX-salong.
www.atrium-flora.cz/en


 

Hantverk

Artel

Handgjord böhmisk kristall. Här kan du köpa – eller bara beundra – vaser och andra kristallföremål tillverkad enligt gamla traditioner. Verken är signerade av glasblåsarna och försedda med vackra motiv av designern Karin Feldman som grundade Artel. Den här minikedjan har tre butiker i Prag och är ett måste om du funderar på att köpa glas eller kristall.
www.artelglass.com

Manufaktura

Kedja med ett flertal butiker i Prag, både fristående och i gallerior som Atrium Flora, Palladium och Centrum Chodov. Företaget startades för att upprätthålla den bleknande tjeckiska hantverkstraditionen och i butikerna säljs främst kosmetika, spa- och hudvårdsprodukter, men även träleksaker, spel och marionetter.
www.manufaktura.cz/en

Moser

Kanske det mest kända tjeckiska märket inom glas och kristall, med anor från 1800-talet och leveranser till kungahus och celebriteter. Moser kommer egentligen från staden Karlovy Vary, men har utställning och butik i Prag, på Na Prikope 12.
www.moser-glass.com 


 

Marknader i Prag

Prag är ingen stor marknadsstad, men det finns guldkorn. Vid jul och påsk hålls välbesökta marknader på torget i gamla stan och på Wenceslastorget, i övrigt har Prag två permanenta marknader du kan besöka året runt och ett antal tillfälliga.

Havelske trziste

Centrala Prags enda permanenta utomhusmarknad har anor från 1200-talet och säljer idag både souvenirer och krimskrams till turister, och blommor, frukt och grönsaker till Pragborna. Du hittar marknaden precis intill gågatan Melantrichova som förbinder torget i gamla stan med Wenceslas torg. Öppet året runt, från klockan 09.00 till 18.00.

Praska Trznice

En stor marknad i Holesovice som erbjuder allt mellan himmel och jord. Även om mycket av utbudet består av plagierade märkeskläder, väskor och solglasögon, kan du även hitta bland annat hantverk, el- och hushållsprodukter, frukt och grönsaker. Marknaden riktar sig främst till lokalbefolkningen
www.prazska-trznice.cz

Naplavka Farmers Market

Ett ökat intresse för närodlad mat gör att den finns flera ”bondens marknad” i Prag numera. Mest välkänd är Naplavka som håller till på flodbanken i centrala Prag, på lördagar från 8.00 – 14.00. Uppehåll under de kalla månaderna.
www.farmarsketrziste.cz

Loppmarknad

En tillfällig marknad för begagnade kläder och prylar, som finns på olika platser i Prag, på olika helgdagar. Upplägget varierar, men 2015 hålls marknaden på torget Tylovo Náměstí den andra och fjärde lördagen varje månad från mitten av april och en bit in på hösten. Se hemsidan för information.
www.prazsketrhy.cz

 


 

Annorlunda butiker

Marionety Truhlar

Marionetter i massor! Den här annorlunda butiken i Mala Strana, nära Karlsbron, säljer ledade träfigurer från fler än 50 tjeckiska marionett-tillverkare och ur sin egen samling. En udda slags shopping som du nästan bara kan få i Prag.
www.marionety.com/shop

Tonak

Behöver du något för hjässan? Tjeckien har en lång och historisk kärlek till hattar och många människor bär dem fortfarande. Tonak är en av Europas största hatt-tillverkare och det här är deras enda butik. Hattarna kan köpas på nätet också, men det är inte alls lika kul.
www.tonak.cz

Prague Thrift Store

Populär second hand-butik som förutom kläder, accessoarer och möbler också har en stor avdelning med engelska böcker.
thriftshop.cz

Analogue

Fotointresserad? Missa inte Analogue, en liten butik helt tillägnad analoga kameror, filmrullar, och fotografering i tiden före digitalkameran. Här kan du köpa handgjorda hålkameror i trä, kultkameran Holga, leksakskameror och renoverade – fullt fungerande – Polaroidkameror med film.
www.analogue.cz

(Foto: Flickr/janinacz)

2 Kommentarer

  1. ngela bernheden

    Tržnicehur kommer man till den marknaden ?

    Svara

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *