Ungefär 500 år före kristus tror man att de första människorna bosatte sig i det område där staden ligger idag. Floden Vltava (Moldau) som skär genom Prag har länge varit en viktig vattenväg mellan södra och norra Europa och en mötespunkt för resenärer och köpmän.
Den första härskaren av Bohemia som det finns en nedskriven historia om är prins Borivoj Premyslovec, han och hans fru introducerade kristendomen till det tjeckiska landet år 863. Det var även han som flyttade centrum för riket till området där det nuvarande slottet ligger.
Borivoj son Wenceslas är en av de mest omtyckta kungarna, han ville att hans rike skulle vara en del av ett större rike och vände sig till saxarna. Det blev en av anledningarna till att han blev mördad, ett mord som hans bror låg bakom. Wenceslas är idag ett skyddshelgon för Prag och han ligger begravd i St. Wenceslas-kapellet där St. Vitus-katedralen ligger idag.
Under 900-talet och 1000-talet växte Prag, inte bara i befolkning och storlek, utan även i betydelse. Staden var länge en av de viktigaste handelsstäderna i Europa.
Under 1400-talet och Kung Charles IV maktperiod, växte Prag enormt. Han grundade Nové Město (nya staden) och byggde Karlsbron och ett antal kyrkor. Han ville att Prag skulle bli Europas vackraste stad och ledande inom kultur och handel.
När Kung Charles IV dog och sonen Wenceslas IV tog över makten ändrades mycket. Under samma period gjorde Jan Hus uppror mot synen på kristendom. Han blev avrättad som kättare men hans idéer dog inte med honom. Fyra år efter Jan Hus dog, 1415, gjorde folket uppror med prästen Jan Želivský som ledare.
Bara 16 dagar efter upproret dör Wenceslas och hans yngre styvbror Sigismund blir tronarvinge. Husiterna som Jan Hus följeslagare kallas, och folket i Prag, motsätter sig att han ska ta makten. Sigismun lämnar Prag och kommer tillbaka med 30 000 korsfarare och planerar att tåga in i Prag och återta kronan. Men armén blir år 1420 besegrad av en bondehär som leds av Jan Žižka och husiterna i slaget om Vitkovberget.
Flera korsfarare blev besegrade i försök att återta makten. Men när hussiternas ledare Jan Žižka dog år 1425 splittrades husiterna i två delar, de mer radikala blev slutligen besegrade och de mindre radikala slöt sig samman med tjeckiska katoliker. Sigismund tog slutligen över tronen.
Trettioåriga kriget – svenskar i Prag
Trettioåriga kriget började i och med händelserna som utspelades i Prag 1618. Protestanter i Prag kastade då ut två sändebud från den dåvarande kejsaren av det Habsburgska riket som nuvarande Tjeckien var en del av. Protestanterna i Prag hävdade att en överenskommelse om protestanternas rättigheter hade blivit bruten.
Även om större delen av trettioåriga kriget utspelades i nuvarande Tyskland nådde Svenska styrkor Prag i slutskedet av kriget.
De svenska styrkorna tog Lillsidan, Mala Strana, där slottet än idag står, men de blev stoppade av kejsarens styrkor på Karlsbron. Just innan den slutliga fredsförklaringen plundrade de svenska styrkorna slottets väldiga konst- och kulturskatt. Bland annat tog de svenska styrkorna Djävulsbibeln och Silverbibeln som idag finns på Kungliga Bilioteket respektive Uppsalas universitets bibliotek.
Tjeckiens regering har krävt att få tillbaka allt som stals från Prag ett antal gånger, senast 2001, men den svenska regeringen har nekat.
Tjeckien på 1900-talet
I och med första världskrigets slut bildades Tjeckoslovakien, Prag blev huvudstad och var under denna tiden en mycket stark industristad.
Prag hade sedan länge haft en mycket blandad etnisk befolkning. Fram till 1900-talet var majoriteten av befolkningen i Prag tyskar och de flesta av dem var judar.
När Tjeckoslovakien blev ockuperat av Tyskland under andra världskriget flydde många av Prags judar, många andra dog under förintelsen, ytterligare fler judar flyttade till Israel när kriget var slut.
Under kommunisttiden efter andra världskriget emigrerade ännu fler judar. Prags judiska befolkning är alltså idag kraftigt decimerad. I början på 1990-talet räknade man med en judisk befolkning på ungefär 1000 personer, jämfört med 50 000 innan andra världskriget.
I slutskedet av andra världskriget var amerikanska trupper endast ett par mil bort från Prag, men enligt en uppgörelse mellan Sovjet och USA så var det Sovjet som skulle befria Tjeckoslovakien från de tyska styrkorna.
Tjeckoslovakien blev en lydstat under Sovjet och gick 1958 med i Warszawapakten. Missnöjet under regimen växte under 60-talet, under påtryckningar från författare och andra skribenter presenterade kommunistpartiets ordförande i Tjeckoslovakien “socialism med mänskligt ansikte”, en mer demokratisk kommunism. Sovjet och många andra länder i Warszawapakten reagerade starkt och ockuperade Tjeckoslovakien bara några månader efter att förslaget presenterades.
I och med kommunismens fall i Östeuropa 1989 blev även Prag och Tjeckoslovakien fria från kommunismen. Under några månader hölls stora demonstrationer i Prag och Bratislava, revolutionen var näst intill oblodig och fick därför namnet Sammetsrevolutionen.
1993 delades Tjeckoslovakien i två stater, delningen skedde fredligt. I Slovakien växte nationalismen och tankarna på att vara ett eget land. Det två länderna kom överens och bildade istället varsin stat.
Fotnot. Det här är en text från gamla Prag.se. Artikeln är korrläst, men inte faktagranskad. Se den som en översikt över Prags historia, för en mer väluppdaterad källa använd Wikipedia eller annat uppslagsverk.