Cykla i Prag – på egen hand eller ta en guidad cykeltur

Att cykla i Prag är ett suveränt sätt att upptäcka staden på. Du kan hyra cykel och utforska staden på egen hand, men vi rekommenderar verkligen guidade cykelturer.

Cykla i Prag - hyr cykel eller ta guidad cykeltur

Med cykel i Prag tar du dig enkelt mellan sevärdheter och platser, över broar och in genom gränder. Staden är förhållandevis liten till ytan – åtminstone den del av staden som turisterna vanligtvis besöker – vilket gör att du kan nå det mesta på två hjul.

Nivåskillnaderna är inte speciellt stora. Enda undantaget är om du cyklar upp till Pragborgen, men backen är inte värre än att de flesta med normalgod kondition tar sig upp. Gamla stan med kullerstenar och mycket folk är en plats där du bör ta det ganska lugnt, men i övrigt är Prag cykelvänligt nästan överallt.

Hyra cykel i Prag

Det finns ett flertal firmor som hyr ut cyklar i staden. En av de största och mest välrenommerade är Praha Bike som hyr ut både vanliga cyklar och elcyklar. Företaget ordnar också guidade cykelturer.

En annan pålitlig cykeluthyrare är Okolo Bikes som har både stadscyklar, mountain bikes, elcyklar och barncyklar till uthyrning.

När du hyr är det klokt att kolla så att lås och hjälm ingår i priset. Det gör det hos båda de ovanstående företagen.

Hur ska man cykla i Prag?

Prag börjar bli en riktigt bra cykelstad. Visst, det kanske inte är som i Köpenhamn eller Amsterdam än, men du tar dig enkelt och smidigt fram på cykel.

Några saker att tänka på:

  • Det finns ganska gott om cykelbanor och de ska alltid användas där de finns. Saknas cykelbana, cyklar du på bilvägen. Att cykla på trottoarer är förbjudet och du kan, i värsta fall, få böter.
  • På platser där det är trångt och många fotgängare rör sig, ska du kliva av och leda cykeln.
  • Stadens många spårvagnsspår kan vara besvärliga. Cykla alltid så rakt över spåret som möjligt, för att undvika att hjulet fastnar och du trillar.
  • Spåren och de kullerstenar som finns på många platser gör att cyklar med lite grövre däck, som mountain bikes eller trekking bikes är ett klokt val.
  • Du får bara cykla mot färdriktningen på enkelriktade gator om det finns en cykelskylt som visar att det är en cykelväg. Annars måste du cykla vidare till nästa gata.

Guidade cykelturer i Prag

Du kan upptäcka mycket på egen hand och du får ofta både cykelkarta och en miniguide med dig när du hyr cykel.

Men att ta en guidad tur gör att du snabbt lär dig väldigt mycket mer om staden än vad du kan plocka upp på egen hand – och det brukar bli en riktigt trevlig utflykt.

Den här 2,5 timme långa guidade turen med Praha Bike är populär. Ni får se merparten av Prags sevärdheter tillsammans med en duktig guide.

Föredrar du att rulla runt på en elcykel, är den här guidade turen ett bra alternativ.

Här finns fler cykelturer att välja bland:

 

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *