Valuta, bankomater och pengar

valuta pengar Tjeckien

Valuta

Valutan i Tjeckien kallas koruna (krona) och förkortas Kč. Internationell valutakod är CZK. Varje koruna delas i 100 hellers (motsvarar ören), men några mynt för hellers finns inte i omlopp sedan 2008.

Mynten har valörerna: 1 Kč, 2 Kč, 5 Kč, 10 Kč, 20 Kč och 50 Kč.

Sedlar är följande: 100 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1000 Kč, 2000 Kč och 5000 Kč.

För 1 svensk krona får du cirka 3 CZK (april 2015).

Bankomater

Bankomater är lika vanligt förekommande i Prag som i svenska städer och är det bästa sättet att ta ut tjeckiska koruna på. Bankomaterna ger dig nästan alltid den bästa växelkursen. Med många vanliga betalkort som utfärdas av svenska banker betalar du inte heller någon uttagsavgift i andra EU-länder. Kreditkort är däremot en annan historia, där är avgifter vid bankomatuttag vanliga (även när du tar ut pengar i Sverige).

Tips! Tänk på att alltid välja ”lokal valuta” om du får frågan av en bankomat eller en kortterminal. Väljer du svenska kronor, får du en mycket sämre växelkurs.

Växlingskontor

Det finns ingen anledning att ta med pengar för att växla på plats i Prag. Men om du ändå måste växla, se upp! Växlingskontoren i stadskärnan och turistkvarteren är notoriska skojare och luras antingen med usel växelkurs eller med att ta extremt mycket betalt för att växla – ibland så mycket som 30 procent av beloppet. Signera inte kvittot innan du kontrollerat att allt stämmer. Känns det tveksamt, gå därifrån. Behöver du växla kontanter är det bättre att använda ett bankkontor.

1 kommentar

  1. Kenenth

    Tack för tips! Åker till Prag om en vecka 🙂

    /Kenneth

    Svara

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *