Teater och museum

Laterna Magica (Flickr/Daquella manera)

Teater

Laterna Magica

En populär teaterupplevelse för utländska besökare som kommer till staden. Pjäserna är helt utan dialog. En modern teater som använder olika ljussättningar och inslag av dans och film. Laterna Magica ligger vid Nationalteatern.
Kolla hemsidan för program

Black light teater

Black light teater är en teaterform där man använder uv-ljus för att lysa upp visa figurer och skådespelare. Det används ingen traditionell kuliss utan allt består av olika upplysta föremål och till viss del även film. En typisk tjeckisk konstform som många besökare rekommenderar. Det finns en mängd olika teatrar runt om i Prag som erbjuder olika föreställningar. Leta efter en föreställning som passar er. Fantastica och Divadlo Metro är två av de bättre men även Image Theatre är mycket omtyckt av besökare.
Image Theatre ligger nära gamla torget på “Paris-gatan”. Divadlo Metro ligger på samma gata som Nationalteater på Národní 25.

Bio

Prag har ett stort utbud av biografer. Även om tjeckisk tv har alla filmer dubbade till tjeckiska så visar biograferna alla Hollywoodfilmer på engelska. Alla filmer har dock inte premiär här samtidigt som i USA eller i Sverige. Många storfilmer har sin premiär i samband med världspremiären men vissa filmer dröjer månader, ja till och med år innan de visas på tjeckiska biografer. I de större köpcentren hittar du ofta bra och stora biografer. Biljettpriserna varierar, men brukar vara runt 150 czk. Biografer hittar du i många av de större köpcentren, bland annat i Smichov Andel och i Flora som ligger relativt centralt.

Aero cinema

Aero Cinema är ett bra alternativ till de stora biograferna. Här visas utvalda filmer av “konstnärligt” intresse men även gamla klassiker, t.ex. Monthy Phyton filmer. Innan man går in i biografen kan man sitta i den samhörande puben och ta en öl och här får du även ta med din öl in i biografen där det finns stora kopphållare. I skrivande stund är det svensk filmfestival på Aero Cinema och flera svenska filmer visas efter varandra. Ett trevligt ställe med personlig känsla.
Lika bio är Ewald eller Mat.

Dockteater

Om du reser med barn till Prag kan Dockteatern vara ett lämpligt besök. Även om föreställningarna är på tjeckiska kommer det förmodligen att vara en upplevelse både för dig och ditt barn.

Bryggerier

Tjeckien är det land i världen där man dricker mest öl, i genomsnitt 160 liter per person och år. Tjeckien har även några av världens bästa ölsorter, så om man verkligen ska ta del av kulturen måste man även ta del av öldrickandet. Många bryggerier anordnar guidade turer i bryggeriet och självklart även provsmakning av ölen. I Prag är det mest framstående bryggeriet Staropramen. Där får man följa med på en tur i bryggeriet och även smaka på ölen. Ett annat alternativ är att bege sig till en av de många pubar som brygger sitt eget öl. Där får man se hur processen går till och sedan även avnjuta en god öl i pubmiljö. Ett utav de ställena är Pivovarsky dum som är populärt både bland turister och lokalbefolkningen, kan vara en bra ide att boka i förväg. Adressen är Lipova 15 Prague 2.

Flodkryssningar

Ett bra sätt att få en snabb översikt över Prag är att ta en båttur längs floden. Det finns en mängd olika turer att välja mellan, endast båttur eller inklusive lunch eller middag. En av de populäraste turerna är Jazzbåten som kombinerar en båttur med en jazzklubb. På sidan cruise-prague.cz kan man boka olika båtturer.

Prague Zoo

Prag Zoo öppnade 1931 och har sedan dess vuxit regält. Nu är det ett zoo i världsklass med en mängd olika djur. Bland annat, elefanter, tigrar, lejon, björnar och isbjörnar.
Enklaste sättet att ta sig till Zoo är att ta en buss från tunnelbanestationen Nadrazi Holesovice (buss 112). Ett roligare resealternativ är att ta en båt längs floden från centrum till Zoo.

Museum

Som den kulturstad Prag är så finns det självklart en mängd olika museum. Allt från Kafka museum till mindre traditionella museum som Sexleksaksmuseumet. Nedan är en lista på några museum och en länk till deras hemsida. Många museum ändrar sina utställningar, så kolla vad som är aktuellt just nu.

(Foto: Flickr/Daquella manera)

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *