Kutná Hora och benhuset i Sedlec – perfekt dagstur från Prag

Kutná Hora är en sagostad. En charmig, liten, tjeckisk stad vars historiska stadskärna finns upptagen på Unescos världsarvslista. Du åker enkelt till Kutná Hora på en dagstur från Prag. [Uppdaterad 2022-04-20]

Kutná Hora - dagstur från Prag

Kutná Hora är av av de viktigaste städerna i Tjeckiens historia och var kungariket Böhmens andra stad, efter Prag.

De första bosättarna kom dit redan på 900-talet, men det var i samband med att silver upptäcktes i området som staden på 1200-talet började växa till på allvar.

Silverbrytningen gav välstånd och rikedom och många vackra hus uppfördes i staden. Bränder härjade förvisso på 1400-talet, men tack vare rikedomarna från gruvorna kunde skadade hus byggas upp.

Den goda perioden med stora inkomster från gruvorna varade från 1200-talet till 1700-talet, men än idag kan besökare njuta av arvet från den tiden. De vackra gamla byggnaderna lockar besökare från hela världen.

Vissa hus från medeltiden finns fortfarande kvar, till exempel rådhuset med sitt tillhörande gotiska kapell och vackra St Barbaras kyrka (bilden till vänster).

Kutná Hora idag

Staden är förhållandevis liten och har drygt 20 000 invånare. Det är alltså en helt annan upplevelse än miljonstaden Prag, och rekommenderas verkligen om du vill se något annat.

Avståndet från Prag till Kutná Hora är 70 kilometer och det tar ungefär en timme att åka mellan städerna.

Benhuset i Sedlec

Även om det formellt sett ligger i en förstad till Kutná Hora, är benhuset i Sedlec en av de stora sevärdheterna. Inuti ett kapell på en kyrkogård finns ett flertal föremål konstruerade av människoben – ett så kallat ossarium.

Det handlar om exempelvis en ljuskrona, en vapensköld, en altartavla och flera girlanger och rosenkransar – samtliga skapade av ben från människoskelett.

Därtill finns ben upplagda i varje hörn av kapellet. Man uppskattar att det handlar om skelettdelar från cirka 40 000 människor.

Dagstur till Kutná Hora från Prag

Du kan åka tåg eller buss på egen hand. Tågen går ungefär en gång i timmen, men det beror på veckodag och tid på dygnet. Restiden är cirka en timme och tio minuter. Bussarna tar cirka en timme och 40 minuter och de går också, ungefär, med en timmes mellanrum.

Vi rekommenderar verkligen att ta en guidad tur där transport ingår. Du slipper fundera över hur du ska åka, var du köper biljetter, och hur du ska hitta.

Bara att hoppa på en bekväm buss och följa med. Du lär dig dessutom mycket mer än på egen hand.

Här finns ett populärt alternativ där du blir upphämtad vid ditt hotell och här finns en annan guidad busstur till Kutná Hora som har bra betyg av tidigare resenärer.

Fler alternativ hittar du här: