Restauranger

Publicerad i Se och uppleva av den 18 november, 2013 0 kommentarer

Restauranger och mat

Prag har ett brett utbud av restauranger som serverar både den inhemska maten och smaker från andra matkulturer. Även om den tjeckiska maten inte faller dig i smaken, finns andra restauranger med prisvärda maträtter. Måltider som hemma i Sverige skulle kosta flera hundra kronor kan här avnjutas för en bråkdel av det priset.

Det tjeckiska köket

Den typiska tjeckiska maten är i regel ganska mastig, mycket olika kötträtter med den traditionella knödel som serveras till. Knödel eller Dumplings som det står på den engelska menyn påminner lite om palt och består av potatis och mjöl i grunden. Till knödeln serveras surkål eller någon råriven rotfrukt som morot.

Vill man äta traditionella tjeckisk mat bör man göra som tjeckerna gör äta maten på någon utav de många pubar som finns. Området zizkov är ett område fyllt med tjeckiska pubar, ta tunnelbanan till Florenc och vandra runt så hittar du snart någon pub som passar dig.

Vegetarian i Prag

Vegetarism är inte lika utbrett här som det är i Sverige eller andra delar av Europa, men det är en kultur som växer snabbt. Allt fler restauranger med vegan- och vegetariska rätter har dykt upp. Country life är en vegetarisk matkedja som har ett par stycken restauranger i Prag, har fått bra kritik från många besökare.

Pivovarský klub

Många pubar i Prag är svåra att kategorisera som pub eller restaurang? Det här är en sådan. Med över 200 olika ölsorter på flaska och sex sorter på kran är det här en pub där man kan hitta nästan vilken tjeckisk öl som helst, även en hel del utländska sorter. Menyn är inte stor men maten är god och vällagad, ett mycket bra ställe att prova tjeckisk mat.

Inredningen är en blandning mellan en typisk tjeckisk pub och en mer modern stil. Väggarna är klädda med tegel, med tegelvalv och en ljus inredning i trä med mycket lampor som bryter den annars mörka stil som tjeckiska pubar brukar ha. Bakom glasskivor på väggarna står en mängd ölflaskor som fungerar dels som en vacker inredningsdetalj men kan även beställas.

Lucky Luciano

Det finns en mängd pizzerior i Prag. De flesta håller en mycket högre standard på sina pizzor än vad man förväntar sig i Sverige. Riktiga vedeldade pizzaugnar och färska grönsaker. Lucky Luciano är en av dessa pizzerior och förmodligen en av de bättre. Inrett i modern stil med maffian som tema både på inredning och meny. Förutom pizzor så bjuder menyn på god pasta och kötträtter.
Restaurangen ligger dock något utanför centrum, i Holesovice. Ta tunnelbanan till Nadrazi Holesovice eller åk taxi.

Restaurang Století

Letar du efter tjeckisk mat är det här stället att besöka. Mycket populärt i Prag, både bland lokalbefolkning och bland turister. Den har fått bra kritik från en mängd olika tidningar. Bland annat av Prague Post som är Prags enda engelska tidning för utlänningar som bor i Prag. Priserna är riktigt bra, prisvärt får en helt ny innebörd. Ligger centralt i gamla stan, inte långt från Nationalteatern. Kolla in hemsidan för karta, meny och recensioner.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *